ailuro.blogg.se

Hej hej! Sara-Stina heter jag som är en receptariestudent i Karlstad. I april tar jag mitt pick och pack och åker till Perugia som ligger mitt i Italien för att skriva mitt examensarbete som sista delen av min utbildning.

Roma

Publicerad 2013-04-25 19:34:00 i Allmänt,

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här den senaste veckan! Kom hem från Rom i söndags kväll och var kaputt slut både söndag och måndag. I tisdags så fick min kissekatt hemma i Karlstad problem med sin höft och blev tvungen att åka på ett dyrt besök hos veterinären i några dagar men allt har gått bra och idag fick han äntligen åka hem igen! 
 
Det har varit en jätterolig helg i Rom och det blev mycket promenerande och många intryck! Colosseum var otroligt mäktigt och jag skymtade en kändis som förmodligen inte är så känd eftersom jag bara har sett henne i en fransk serie som gick på SVT förut. Det var alldeles för ont om tid för att hinna se allting men som tur är så åker jag tillbaka till Rom redan imorgon för att träffa Hanna! 
 
Det var ett jäääkla krångel att få tag på hotellrum vill jag lova. Det blev inte av att boka förrän igår till följd av allt som hände med Ragnar. När vi glatt hade bokat hotell fick vi veta att våran bokning hade anullerats, och efter att jag bokade ett nytt hotell idag blev även den bokningen anullerad! Grrrrr!!!!! I smått panik fick vi söka alla tillgängliga hotell som fanns (inte mycket eftersom alla ska till Rom i helgen tydligen) men vi fick tag på ett jättefint hotell, hyfsat centralt, till en inte allt för dyr peng. Så jag tror att allt löser sig! 
 
Idag är det italiens Liberation Day eller något i den stilen så då är alla lediga. Jag har passat på att skriva på min uppsats men det går trögt vill jag lova... Hoppas att jag inte behöver vara kvar på labbet allt för många veckor till för annars lär jag inte ha tid att skriva klart uppsatsen. 
Bjuder på en galet snygg bild på mig hängandes på Colosseum i mina nya Converse jag har investerat i! Nu ska jag bege mig till matsalen och se om de har något gott att bjuda på till kvällsmat. Ciao!

En helg i Rom

Publicerad 2013-04-20 10:18:00 i

Sitter just nu och väntar på tåget som ska ta mig till Rom. Ska träffa Felicia och hennes kompisar och testa huvudstaden! Min enda erfarenhet av Rom var när jag bytte tåget mot Perugia på Termini så det ska bli skoj :)
 
Köpte precis en cappuccino i kaffebaren här på tågstationen. De har ett så skojigt system här i Italien när man vill ha "kaffe": först betalar man det man önskar i en kassa, tar med sig kvittot till en liten bar intill där man beställer det man ska ha och visar kvittot för baristan. Sen står alla och sörplar sitt kring baren. Eftersom det inte finns hederligt kaffe här utan det är espresso/cappuccino/machinato som gäller så antar jag att det är det smidigaste sättet då baristan har fullt upp med sitt.
 
Nu hoppas jag bara att molnen lättar så att vi får det fina vädret som varit den sista veckan annars blir jag besviken!

Ciao!

Publicerad 2013-04-18 22:24:21 i Allmänt,

Buona sera! Idag har jag haft en redovisning av min synopsis över nätet, det var väldigt obekvämt att försöka förklara projektet till en dataskärm men nu är det gjort och jag har en hel del att försöka knåpa ihop till min artikel. Första steget blir att försöka få italienarna att förklara vad sjuttsingen syftet med vårat projektet är och exakt vad det är tänkt att jag ska ta reda på. Det är inte det lättaste att få dem att förklara saker och ting nämligen!
 
På lördag tar jag en tripp till Rom för då tänker jag unna mig lite ledigt, det är så himla varmt och skönt här just nu så det känns så surt att sitta instängd hela dagarna... Det hann åtminstone bli en promenad före solnedgången efter att jag hade slutat!  
 
Såhär såg en liten del av min promenad ut, det är en gammal akvedukt här i Perugia som är så mysig att promenera över!

Geggamoja

Publicerad 2013-04-16 20:38:00 i Allmänt,

Idag blev jag befodrad på labbet så pass att jag fick äran att för egen maskin mosa mjältar som min handledare hade tagit från några stackars möss! Det var första gången jag gjorde något sådant vill jag lova. Min handledare utnämnde mig också till hans favorit bland internationella Erasmusstudenter (vilket inte var någon större bedrift då jag är ensam Erasmusstudent i hans labbteam men det var ju ändå kul att höra haha). 
 
Här är det svenskt sommarväder-deluxe vilket är riktigt skönt! Hoppas verkligen att det håller i sig till nästa vecka då jag får finbesök från Sverige! Då kommer Hanna och jag göra Perugia osäkert!
Såhär ser våran korridor ut. Som man kanske kan tänka sig så är det inte så mycket plats över i rummen. Huvudsaken är att vi har en balkong känner jag haha. Fast ett kylskåp hade jag ju inte tackat nej till.. Just nu går det att lämna vatten och pålägg ute på balkongen men senare när det börjar bli sommar kan jag inte tänka mig att det funkar längre, drygt!
 
 

Solig söndag

Publicerad 2013-04-14 21:38:00 i Allmänt,

Idag har det varit galet skönt väder!! Säkert 25 grader i solen. Trots det går italienarna omkring i jackor och halsduk medan jag svettas i t-shirt och trekvartsbyxor! Jag var i centrum med en av tjejerna från labbet som också bor på Collegio di Agraria och promenade omkring. Det känns verkligen som sommar här, är inte det minsta avundsjuk på all snö som kommit i Sverige :) Har fått smörja in mig med solskyddskräm för annars bränner jag mig. Justja jag såg en ödla idag också, det måste vara ett riktigt vårtecken!
 
Äntligen är min synopsis klar, frågan är bara om jag har någon koll på vad syftet med mitt projekt är men min handledare har lovat att ha en genomgång med mig imorgon, kanske får lite mer klarhet i saken då. Blir rätt så svårt att skriva ett exjobb annars! 
Det är så galet mysiga gator överallt här i Perugia, vill ta kort på allt! 

Synopsis

Publicerad 2013-04-14 12:04:29 i Allmänt,

Jisses börjar kännas som att jag har tagit mig vatten över huvudet när jag fick för mig att skriva mitt examensarbetet i Italien. Det här med att skriva på engelska är inte min starkaste sida då min förmåga till ordbajsning blir otroligt begränsad! TUR att jag har min alldeles egna korrekturläsare till pojkvän!! Annars hade min synopsis och senare min uppsats varit på mellanstadienivå haha. Jag tillägnar honom en bild på en snygg brud jag såg häromdagen som tack:
 
 

Gääääsp

Publicerad 2013-04-13 23:44:00 i Allmänt,

Det här är min supergoda lunch jag åt idag! Pastasnäckor med någon sorts gräddsås med prosciutto och gröna ärtor. Om nom nom!
 
Ikväll sätter jag personligt rekord i att vara vaken dessutom. Håller på att tvätta (tror tvätten är klar om tio minuter) och knåpar på min synopsis som jag för stunden inte ser något slut på. Har precis fått ihop infon jag behöver, nu måste jag bara skriva allt med mina egna ord... Min roomie har frågat mig tusen gånger om jag inte ska följa med till centrum ikväll men jag är så trött så att så fort min tvätt är klar ger jag upp för dagen och satsar på att kliva upp tidigt imorgon och skriva färdigt! Då har jag kanske en halv dag ledig den här veckan, hm.

Tvättdags!

Publicerad 2013-04-13 09:11:00 i Allmänt,

Är i akut behov av rena strumpor till imorgon och eftersom jag börjar bli lite trött på att handtvätta så jag har gjort ett slag i saken och bokat tvättid.

Den enda lediga tiden som fanns kvar (när jag var i receptionen 8.30) var mellan 22 och 24 ikväll. Nåväl. Jag hade väl ändå inget annat för mig idag än att maratonskriva min synopsis som måste vara klar på måndag. I och för sig fanns det lediga tider för en annan tvättmaskin men den är trasig. Den går att tvätta i, men när man ska ta ur tvätten så fastnar luckan och man måste använda sig av en kniv för att bända upp den. Kändes inte som något jag ville testa idag.

Dags att sörpla cappuccino (eftersom kaffet här inte är särskilt gott) och sätta igång!

Apr. 12, 2013

Publicerad 2013-04-12 12:31:00 i



Den här bilden är inte från idag men vädret är ungefär samma, det vill säga att regnet hotar att komma vilken sekund som helst!

Idag är det mycket väntetid på labbet. Min PCR som jag gjorde igår med tillhörande gelelektrofores hade gått bra så min handledare var mycket nöjd! Förstod dock inte riktigt vad resultatet påvisade eftersom allt fortfarande är rörigt men han var glad och det är ju bra haha!



Nu håller vi på att tvätta membran men tiden går lååångsamt...

Om nom nom

Publicerad 2013-04-11 21:50:27 i Allmänt,

Idag åt jag en jättegod citron-pasta till middag! I vanlig ordning pekar jag på det som ser mest gott ut i matsalen, mattanten berättar vad det är och jag har ingen aning om vad hon säger. Därför nickar jag och säger ja tack och hon lassar på. De kan erbjuda mig i princip vad som helst och eftersom jag inte förstår så hade jag ändå tackat ja haha!

Jag har börjat få göra lite mer experiment på egen hand i labbet nu. Har lärt mig massor av saker men det är ändå rätt så svårt att hänga med i tempot och hålla koll på alla små detaljer. Idag fick jag sluta rekordtidigt, det vill säga 17.30, vilket gjorde att jag faktiskt hade tid att nästan renskriva alla mina anteckningar.

Helgen får jag ägna åt att skriva min synopsis som ska vara inlämnad på måndag som jag inte haft minsta stund över åt att påbörja... Min rumskompis som har bjudit med mig på fest varje dag denna vecka (men som jag tackat nej till eftersom jag gått och lagt mig lagom tills dess att hon går ut) måste tycka att jag är supertråkig hehe.

Ragnaro chillar

Publicerad 2013-04-11 07:38:00 i Allmänt,

Träffade Ragnaro (Ragnars italienska tvilling alltså) på vägen till labbet igår och han satt och chillade i vanlig ordning. Måste vara gött att vara en italiensk misse!

Hittat min rumskompis!!

Publicerad 2013-04-09 21:46:00 i Allmänt,

Idag har varit ytterligare en lååång dag. Bestämde mig för att äta en pizza ute på vägen hem eftersom jag var så himla hungrig och för att det hade varit en så seg dag.
 
Igår kväll följde jag med några av tjejerna på boendet på en italienskakurs. Normalt brukar de ha små grupper när man sitter och tränar på sin italienska vilket lät lovande men just igår så hade de tagit en en gammal skruttig gubbe som skulle berätta om en kyrka. På italienska. Jag förstod absolut ingenting. När han väl pratat klart om sin kyrka och jag pustade ut, så fortsatte han att prata om ytterligare en kyrka! Suck! Jag var galet trött och ville bara gå hem. 
 
Runt tolvtiden var jag äntligen hemma, de andra gick ut på en bar men det hade jag absolut inte orkat med. Har varit så himla trött hela dagen, men jag får äntligen göra lite mer labbande nu när jag har lärt mig lite om allt. Det börjar bli lite roligare även om det fortfarande är många frågetecken i mitt huvud haha!
 
När jag kom hem ikväll så var dörren olåst. Hittade min rumskompis nere i "sovrummet"! Hon var supertrevlig och jag hade absolut inte behövt oroa mig för att hon skulle vara otrevlig eller läskig. Förhoppningsvis kommer vi att komma överens för annars blir det två långa månader.  
Det här är en trapp som går till en akvedukt här i Perugia, jättefint!! Men den där trappen är inte att leka med när man ska uppför den. Som vanligt i den här staden alltså.

Sur Ragnar

Publicerad 2013-04-07 20:47:02 i Allmänt,

Hahaha fick precis den här söta bilden på Ragnar. Han verkar inte vara på särskilt gott humör just nu efter att Niklas dammsög lägenheten.

Eller så är han bara arg/ledsen över att hans matte inte är där och klappar på honom helt enkelt! :)

Läsa läsa läsa...

Publicerad 2013-04-07 17:38:36 i Allmänt,

Idag har jag försökt lägga manken till för att komma ikapp med pluggandet, men det är lite svårt när vädret är så fint att jag hellre sitter ute på balkongen och värmer mig! Har verkligen lyckats glömma det mesta om immunförsvaret som ligger till grund för mitt labb-projekt så nu försöker jag att nöta in all fakta om dendritic cells och toll-like receptors eftersom jag inte har en chans att förstå något annars haha. 
Jag kan i alla fall glädja er med att jag har lyckats odla några fräknar under den här veckan! 
 
Just det ja, igår testade jag att äta kanin för första gången till middag. Det var gott men det var inte särskilt mättande för det bestod till största delen av ben. Måste ha varit spinkiga kaniner som de hade tillagat! När jag satt och åt i lugn och ro kom det först fram en mattant och började prata italienska med mig, förstod ingenting och trots att jag sa att jag inte prata italienska så fortsatte hon. Tror att hon ville att jag skulle flytta på mig till ett annat bord (??) men jag förstod inte varför och då tröttnade hon och gick. 
 
Strax därefter kom det fram en kille och presenterade sig. Jag sa att jag inte pratar italienska, varpå han säger några ord på engelska. Sen fortsätter han prata italienska! Som om jag helt plötsligt lärt mig italienska på sisådär 20 sekunder? Han tröttnade i alla fall också på att jag inte förstod (nähä...?) och gick efter stund. 

Dags för lite maratonpluggande innan middagen! 

Lunch

Publicerad 2013-04-06 15:30:53 i Allmänt,

Här trodde jag att jag var ensam med att bära på en Kånken i Perugia, men icke sa nicke för när jag var på shoppingtur så stötte jag på en affär som faktiskt sålde dem! Jag snackade lite med killen i kassan som påstod att de var från Danmark men det kan ju inte stämma! Sa åt honom att de måste komma från Sverige haha.
Efter det tyckte jag att det var dags för lite lunch. Beställde in en Pizza Perugina och vad jag trodde var ett glas rödvin för 3 euro. Så var inte fallet för jag fick in en alldeles egen liten tillbringare med vin som dessutom var nedkylt men det var gott ändå!
Nu sitter jag ute på min balkong och svettas i solen och tänkte försöka få lite plugg gjort.

Fikapaus

Publicerad 2013-04-06 11:24:00 i

Nu sitter jag och gottar mig i ett galet skönt väder med en kopp cappuccino! Italienarna går omkring i vinterjacka medan jag kavlar upp ärmarna på koftan och kör med shorts. Hääärligt!

Sol!

Publicerad 2013-04-06 08:39:34 i

God morgon! Idag hade jag tänkt ta en lång sovmorgon så att jag inte är kaputt slut kl 21 på kvällen men det gick sådär..

Idag skiner solen så jag planerar att gå på en upptäcksfärd på stan, handla lite och kanske lyxa till det med någon god lunch! Ciao!

Fredagsmys?

Publicerad 2013-04-05 21:21:09 i Allmänt,

Inte mycket till fredagsmys trots att min handledare var snäll och lät mig gå hem en hel halvtimme tidigare idag (18.30 det vill säga...). 2,5 dagar in på examensarbetet och jag känner mig redan utbränd! Förstår inte hur jag ska ha tid för nåt annat än att sitta och skriva rapport. Skulle vara en fördel om jag även kunde gå till banken och betala hyran men den lär ju inte vara öppen efter kl 19 när jag kommer tillbaka från labbet. 
 
Så på vägen hem idag gottade jag mig med att köpa chokladlikör och massa annan choklad! Nu ska jag ägna kvällen åt att renskriva alla mina anteckningar (klottrigt värre) innan jag hinner glömma bort allt vi gjort. 
 
Imorgon ska jag försöka leta rätt på ett par byxor eftersom jag upptäckte ett stort hål mitt i grenen på mina favoritbyxor. Kan ju ha varit till nöje för den som gått bakom mig i en trapp de senaste dagarna! 
 
Roligast på labbet är i alla fall en italiensk herre som sjunger på en italiensk låt som heter "Sara" varje gång han ser mig. Han är också väldigt ivrig att lära mig italienska vilket är bra! Dock får han buttra blickar om min handledare hör det eftersom att han tycker att jag bara ska prata engelska haha. Så bortsett från de långa dagarna så är det åtminstone ett väldigt roligt gäng jag har att göra med! 
 

Låååång dag

Publicerad 2013-04-04 22:04:29 i Allmänt,

Usch och fy, idag har varit en galet lång dag. Kom till labbet klockan 9 imorse och jag tog självklart fel hiss så att jag gick vilse i vanlig ordning. Höll på med lite olika metoder på förmiddagen, saker som jag faktiskt kände igen och förstod syftet med, men på eftermiddagen blev det bara kaos i mitt huvud. Min handledare som inte är så hyvens på engelska försökte förklara så gott han kunde vad vi höll på med men jag var så galet trött så det var svårt att hänga med. 
 
Min handledare är mest glad över att jag är så bra på engelska (åtminstone jämfört med italienarna) så att han ser det hela som ett tillfälle för HONOM att lära sig engelska bättre. Tror dock att jag kommer hinna lära mig bättre italienska än hans engelska innan jag åker härifrån... 
 
Halv sju på kvällen släppte de iväg mig och då hade min vanliga buss slutat gå. Fick bläddra som en galning i min tidtabell för att hitta någon annan buss som gick till en plats jag kände igen. 
 
Väl tillbaka i centrum var jag helt galet hungrig så jag köpte en pizza slice för 1,30 euro och smaskade i mig den på vägen hem. Därefter åt jag ännu mer pasta i matsalen och drack säkert en halvliter iste eftersom jag var så törstig. Nu känns det som att jag är på lite bättre humör men jag har fortfarande så mycket information att ta igen från labbarna.. Hoppas att jag åtminstone får helgerna lediga! 
En bild på något som jag faktiskt hängde med på, sen gick det bara utför!!

Buona sera!

Publicerad 2013-04-03 20:50:00 i Allmänt,

Idag åkte jag till sjukhuset för första gången! Det var inte det enklaste, jag visste vilken hållplats jag skulle åka från så den biten var inte särskilt komplicerat. Problemet var att jag inte hade den blekaste om vart jag skulle kliva av! Jag köpte en tidtabell och i den läste jag hur många hållplatser det skulle vara före sjukhuset. Jag räknade till 8 hållplatser. Så medan jag åkte satt jag och räknade hur många hållplatser vi hade stannat vid och när vi kom till den åttonde hållplatsen så såg det verkligen inte ut som ett sjukhus! 
 
Det visade sig att alla hållplatser inte är med i tidtabellen (inte så konstigt nu i efterhand eftersom det fanns hållplatser i varje gatuhörn). Fick fråga två olika personer under resans gång vart sjukhuset låg och när vi var framme så var det rätt så självklart att det var sjukhuset med tanke på hur det såg ut. Suck. Haha. 
 
Jag klev glatt in genom huvudentrén, nöjd med mig själv att jag hade lyckats ta bussen dit, med min karta i högsta hugg. Jag skulle till avdelning C, plan 4. Eftersom jag tog en tidig buss så var jag där 40 minuter innan så jag satt i lugn och ro och tog lite mellanmål. När klockan närmade sig halv tre då jag skulle träffa min handledare gick jag och frågade en dam vart min handledar befann sig och hon såg väldigt fundersam ut. Jag visade henne min karta och det visade sig att jag var i helt fel hus! 
 
Jag fick gå ut och leta rätt på det huset jag skulle vara i. Det låg en bit bort så det slutade med att jag var 20 minuter sen men jag tror nog inte att någon brydde sig för alla verkade glada ändå. 
 
Det var ett trevligt gäng som jobbade på laboratoriet jag ska vara på, även om de mest pratade italienska (såklart var inte min handledare särskilt bra på engelska...) men det ska väl gå ändå!
 
Den här bilden tillägnar jag Hanna då det är en hederlig åsnetrappa som man får gå upp för varje gång man ska gå till centrum! Det är dock bara en del av trappen, den fortsätter in genom porten ;)

Perugia

Publicerad 2013-04-03 11:22:08 i Allmänt,

Har inte hunnit knäppa så många bilder än men jag lovar att fixa fler! Om jag inte har helt fel (har fortfarande inget lokalsinne här) så bor jag alldeles intill kyrkan som är låååångt bort på den här bilden. Det tar ca 20 minuter att promenera från centrum till internatet. 
 
Är det något jag har lärt mig så är det att oavsett hur fint vädret kan vara för stunden så ska man ALLTID ta med sig paraplyet vart man än går. Rätt som det är så säger det BANG så är det regn och storm. Fast enligt väderprognosen så ska det vara bra väder hela dagen idag så vi håller tummarna för det! 

Apr. 03, 2013

Publicerad 2013-04-03 08:54:00 i

Det var ingen vidare ljudisolering här måste jag påpeka! På kvällarna (när tant sassa ska sova) är det fullt ös ute i korridorerna och nu på morgonen hör man allas morgonkissningar.
 
Just nu vill jag bara ligga kvar i min säng eftersom jag har sån träningsvärk i vaderna efter allt gående i trappor och uppförsbackar! Fast den träningen kompenseras med en massa pasta och choklad så ni behöver inte oroa er över att jag skulle råka bli vältränad.
 
Nu låter det som att grannen ovanpå håller på att raka benen. Bara så att ni vet!

Looonely

Publicerad 2013-04-02 12:00:00 i Allmänt,

Hade blivit förvarnad att duscharna inte skulle vara fräscha vilket visade sig vara sant. Är nästan lite orolig att jag ska få någon aerosolburen bakterie eller dylikt med tanke på utseendet på kranarna och lukten. Hua..

Nu sitter jag i alla fall på mitt rum och väntar på att tiden ska gå eftersom jag måste gå till student office och mensa (som inte öppnar förrän kl 15..) för att bli registrerad. Innan dess får jag nämligen ingen internetåtkomst eller kort till matsalen. Har dessutom äntligen fått mejl om att imorgon eftermiddag ska jag åka till sjukhuset och träffa mina handledare för första gången.

Vinbuffé!

Publicerad 2013-04-01 21:00:00 i Allmänt,

Det var en liten miss att planera in min ankomst mitt under påsken eftersom allt visade sig vara stängt. Inklusive supermarkets och matsalen på boendet. När jag var ute på balkongen fick jag syn på ett gäng med tjejer som satt ute och åt påskägg så jag gick ut och presenterade mig så hela dagen har jag umgåtts med dem och även fått mina naglar målade haha. De är alla utbytesstudenter och de pratar mer eller mindre engelska. Måste se till att lära mig lite italienska om jag ska klara mig här för det är inte många som kan särskilt mycket engelska!

På eftermiddagen tog de med mig till centrum och visade mig runt. De hjälpte mig även att hitta en shop som var öppen där jag kunde köpa frukost. Efter det gick vi till en bar där man fick buffé på köpet när man köpte ett glas vin för 5 euro. Det tycker jag att Bunkern borde satsa på! ;)

Collegio di Agraria

Publicerad 2013-04-01 12:00:00 i Allmänt,

Höll nästan på att bli lite missnöjd med hotellfrukosten när allt jag såg var wienerbröd, kakor och margarinpaket. Men längst in i hörnet hade de faktiskt gömt en liten låda med ägg och bacon, tack och lov! Det var nog däremot första och sista gången som jag äter lchf i Italien.
 
Nu har jag kommit till Collegio di Agraria där jag ska bo i tio veckor. Det första som hände var att de klämde in mig och min stora resväska i världens minsta hiss och skickade iväg mig. Jag hann tänka att jag hade inte den blekaste aning om vad jag skulle göra om hissen skulle fastna, och i samma stund stannade hissen och allt jag såg var en betongvägg genom fönstret på dörren. Panik!! Vände mig om och upptäckte en till dörr, som tack och lov gick att komma ut genom. Hade jag vetat att de bara skickade mig en våning upp hade jag hellre burit på väskan upp för alla trappor!
 
Eftersom det är dubbelrum på boendet så delar jag mitt rum med en annan tjej. Hon var inte här när jag kom men hennes saker låg utspridda överallt. Jag har plockat undan lite så att jag åtminstone har ett skrivbord och några hyllor för mig själv. Sängen är inte den fräschaste och det är frustrerande att inte ha en dusch på rummet. Men det kunde ha varit värre och det är åtminstone billigt att bo här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela